De gemeente heeft gezegd in principe bereid te zijn mee te werken aan een ontwikkeling. Daarvoor zal de gemeente ontheffing moeten verlenen van het bestemmingsplan. Maar wat is deze toezegging waard?

De bestuursrechter in Zutphen heeft op 25 januari 2012 uitspraak gedaan in een zaak waarin de gemeente aan een initiatiefnemer de principebereidheid had uitgesproken om mee te werken aan een vrijstelling van het bestemmingsplan. Na inwilliging van de eisen die de gemeente had gesteld aan de medewerking, en na het voor rekening van initiatiefnemer uitvoeren van diverse onderzoeken, besluit de gemeente medewerking te weigeren.

handshakeOnbetrouwbare overheid?

Is hier sprake van een onbetrouwbare overheid die aan zijn beloften gehouden moet worden? De bestuursrechter vindt van niet. Volgens vaste jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (onder meer LJN: BQ7946) kan een college niet de bevoegdheid worden ontzegd om bij het volgen van de vrijstellingsprocedure terug te komen van de aanvankelijke bereidheid om via vrijstelling (tegenwoordig ontheffing) medewerking te verlenen aan de realisering van een bouwplan. Wel zal het college bij het alsnog weigeren om vrijstelling te verlenen deugdelijk dienen te motiveren waarom het inzicht is veranderd.

In de bovenstaande casus ging er een periode van bijna 2 jaar voorbij tussen het uitspreken van de principebereidheid en het weigeren van het verlenen van een vrijstelling. De gemeente heeft bij de rechter gemotiveerd hoe zij tot haar besluit is gekomen. De rechter hecht grote waarde aan de gemeentelijke beleidsvrijheid om tot een afweging te komen. De rechter heeft geoordeeld dat de gemeente het recht had en heeft om op basis van de gemeentelijke motivering vrijstelling te weigeren.

Wat vind jij?

De gemeente heeft gelijk gekregen en initiatiefnemer heeft het nakijken. Maar of dit een zaak is waarmee het vertrouwen in de betrouwbaarheid van de overheid wordt vergroot, waag ik te betwijfelen. Ik ben benieuwd naar jouw mening. Heb jij ook meegemaakt dat een gemeente voorbij ging aan de principebereidheid die ze had uitgesproken? Hoe ging jij daar mee om?

Plaats reactie

Beveiligingscode
Vernieuwen

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer