Wachten en vergunning. Het lijken twee woorden die bij elkaar horen. Maar hoe komt het toch dat je lang op een vergunning moet wachten? Werken ze bij de gemeente traag? Of is het moeilijk om een vergunning goed aan te vragen? Zijn er andere dingen van invloed op de tijd die je moet wachten op een ver-gunning? En zijn er zaken die maken dat het traject om aan een vergunning te komen moeilijk lijkt? Kan dat eenvoudiger?


Als je een van deze vragen herkent, dan moet je zeker verder lezen. Ik laat je kennis maken met aspecten die ervoor zorgen dat je sneller en met minder moeite toestemming om te bouwen krijgt. Je hoeft minder moeite te doen om de bouwvergunning te krijgen. En je krijgt hem nog sneller ook. Wachten op een vergunning is uit!


Samenwerking

Samenwerking is erg belangrijk als je een vergunning wilt hebben. Dit betekent niet alleen samenwerken met partijen die ervoor kunnen zorgen dat de aanvraag aan alle eisen voldoet. Maar je moet vooral samenwerken met de gemeente. Als je goed samenwerkt met de gemeente, neemt de snelheid van vergunningverlening sterk toe.

coverDe snelle vergunning

 

Meestal verleent de gemeente de bouwvergunning. Soms wordt de vergunning niet verleend door de gemeente maar door de provincie of het rijk. Ik spreek over bouwvergunning. Formeel heet dit een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen. Maar in de praktijk wordt nog steeds vaak de term bouwvergunning gebruikt. Om de herkenbaarheid te vergroten spreek ik dus over bouwvergunning.
De snelheid van vergunningverlening neemt toe door samenwerking met de gemeente. In mijn boek beschrijf ik hoe je de samenwerking met de gemeente kunt verbeteren. Maar nog belangrijker, ik laat je zien hoe een verbeterde samenwerking met de gemeente leidt tot het sneller krijgen van een vergunning met minder moeite.

Samen ontbreekt

Samen. Een belangrijk onderdeel van het woord samenwerking. Maar wat is dat eigenlijk, samen? Samen kan beschreven worden vanuit het verstand, maar ook vanuit het gevoel. De benadering van samen vanuit het verstand is een zakelijke benadering. Zoek in het woordenboek op wat samen betekent. In het woordenboek is bijvoorbeeld de volgende omschrijving van 'samen' te vinden: 'bij of met elkaar'.

Als je samenwerkt dan werk je volgens de genoemde omschrijving bij of met elkaar. Als ik het heb over samenwerken, dan heb ik het over met elkaar werken. Bij elkaar werken kan daarbij slaan op het bij elkaar aanwezig zijn. Dat is niet belangrijk voor vergunningverlening. Bij vergunningverlening gaat het erom dat je met elkaar werkt. Dat je elkaar aanvult, scherp houdt en versterkt.

Het begrip samen zoals ik dat bedoel heeft te maken met het gevoel van samen. Ik noem dat in het boek het 'samen-gevoel'. Dat betekent dat je diep van binnen voelt dat je een project samen op wilt pakken. Niet omdat je hebt beredeneerd dat dat het beste is voor het project, maar omdat je er beiden van overtuigd bent dat op die manier het beste project te realiseren is. Als het 'samen-gevoel' ontbreekt, dan wordt het realiseren van het project een stuk lastiger.

 

Jouw praktijk

Wat zijn jouw ervaringen met samenwerken met de gemeente? Wat werkt wel en wat werkt niet? Is het wachten op een vergunning uit? Deel hieronder jouw ervaring.

Wil je gratis 3 hoofdstukken lezen van mijn boek De Snelle Bouwvergunning?
vul dan nu in waar de hoofdstukken naar toe gemaild mogen worden.

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer