U wilt een bedrijfspand kopen. U heeft een pand op het oog. Het pand lijkt aan uw eisen te voldoen. Ook kunt u de financiering van het pand rondkrijgen. Maar heeft u wel aan alles gedacht? Is dit inderdaad het ideale bedrijfspand voor u?

U heeft meerdere panden op het oog. Ze ontlopen elkaar niet veel wat prijs en functionaliteit betreft. Hoe kiest u nu tussen deze panden? Welk pand wordt uw bedrijfspand.

Om u bij de beslissing te helpen heeft Vergunningmakelaar.nl voor u onderstaande punten opgesteld. Het zijn punten waar u als ondernemer bij een aankoopbeslissing voor een bedrijfspand misschien niet direct bij stil staat. Maar het zijn wel relevante vragen voor de aankoopbeslissing. Wij bieden u deze punten ter overweging aan. Gratis en zonder tegenprestatie. Omdat we willen dat u uw droom van een geschikt bedrijfspand waarmaakt.

 

1. MAG IK HET PAND GEBRUIKEN VOOR HET DOEL WAARVOOR IK HET KOOP?
In het bestemmingsplan staat beschreven waarvoor het perceel (en het pand dat er op staat) gebruikt mag worden. Controleer of het gebruik dat u voor ogen heeft overeen komt met de bestemming. Als dat niet het geval is, dan mag u het pand niet zondermeer gebruik voor uw bedrijf.

2. VOLDOET HET PAND AAN DE TECHNISCHE EISEN?
Aan panden worden bouwkundige eisen gesteld. Deze zijn beschreven in het Bouwbesluit en in de gemeentelijke bouwverordening. De eisen hebben onder andere betrekking op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid en energiezuinigheid. Als het gebouw niet aan deze eisen voldoet kunt u voor kosten komen te staan om het te herstellen. In het ergste geval kan de gemeente zelfs verbieden het pand verder te gebruiken.

3. KAN IK VOOR MIJN BEDRIJFSACTIVITEITEN VERGUNNING KRIJGEN OF KAN IK ER VOLDOEN AAN DE MILIEUVERGUNNING?
Voor veel bedrijfsactiviteiten is het zogenaamde Activiteitenbesluit van toepassing. Daarin staat beschreven aan welke milieunormen uw bedrijf zich moet houden. Voor de wat grotere bedrijven is er zelfs een omgevingsvergunning voor het onderdeel milieu nodig. Daarbij worden milieunormen op uw bedrijf toegespitst. Onderzoek of uw bedrijfsactiviteiten aan de milieunormen kunnen voldoen in het pand.

4. WELKE MOGELIJKHEDEN BIEDT HET PAND ALS IK IN DE TOEKOMST EEN GROTER OF KLEINER PAND NODIG HEB?
U koopt nu een pand. Maar in de toekomst heeft u misschien de behoefte aan een groter pand, omdat er uitbreidingsplannen zijn. Maar misschien heeft u in de toekomst wel behoefte aan een kleiner pand omdat uw activiteiten dan minder bedrijfsruimte vragen. Kunt u deze groei of krimp opvangen? Zijn er mogelijkheden voor uitbreiding van het pand? Zijn er mogelijkheden om ruimte die in de toekomst mogelijk 'over' is te gebruiken voor andere zaken?

5. LIGGEN ER GEMEENTELIJKE AANSCHRIJVINGEN OP HET PAND?
Het kan zijn dat er gemeentelijke aanschrijvingen zijn op het pand. Bijvoorbeeld dat zaken in of aan het pand in strijd met wet- en regelgeving zijn gerealiseerd en dat dat ongedaan gemaakt moet worden. Of misschien ligt er wel een monumentenstatus aan het pand. Of heeft de gemeente een voorkeursrecht gevestigd. Allemaal zaken die voor ongename verrassingen kunnen zorgen als u het pand eenmaal heeft betrokken. Deze problemen kunt u beter voorkomen.

6. IS HET PAND GOED VINDBAAR EN BEREIKBAAR VOOR MIJN KLANTEN?
Misschien is het pand heel geschikt voor uw bedrijfsactiviteiten. Maar is het ook geschikt voor uw klanten? Kunnen zij uw pand vinden? Kunnen zij goed parkeren bij het pand? Heeft het pand en zijn omgeving de uitstraling die uw bedrijf op de klant wil hebben? Hetzelfde geldt in grote lijnen ook voor uw leveranciers.

7. HEB IK NU OF IN DE TOEKOMST MOGELIJK LAST VAN (BEDRIJFS)ACTIVITEITEN IN DE OMGEVING?
Het pand dat u op het oog heeft, heeft een omgeving. Daar zijn misschien andere bedrijven, of woningen, of wegen. Maar misschien zijn er ook plannen in de omgeving van het pand die nog alleen op papier staan maar die (als ze gerealiseerd worden) mogelijk problemen geven voor uw bedrijfsvoering.Doe daarom goed onderzoek naar deze aspecten.

8. HEB IK VOLDOENDE PARKEERGELEGENHEID OP EIGEN TERREIN OF IN DE OMGEVING BESCHIKBAAR?
Hoewel vaak wordt getracht mensen over te laten stappen op het openbaar vervoer, verplaatsen nog veel mensen (ook uw klanten en leveranciers) zich per auto. Bij een bezoek aan uw bedrijf moeten zij, op korte (loop)afstand hun auto kunnen parkeren. Is dat bij uw pand mogelijk? Zijn die plaatsen gegarandeerd? Of liggen ze in openbaar gebied waar iedereen er gebruik van kan maken? Zijn er in dat geval wel voldoende parkeerplaatsen beschikbaar op de momenten dat uw klanten en leveranciers komen?

 

Met bovenstaand overzicht bieden wij u handvatten aan om de afweging van het kopen van het pand nog beter te kunnen maken. Als u in het overzicht nog zaken mist of verdere uitleg wenst, laat u dan een reactie achter. Wij vullen het overzicht dan aan of nemen met u contact op.

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer