Er is blijkbaar nog steeds onduidelijkheid over de gevolgen van het nemen van een voorbereidingsbesluit door de gemeenteraad.  In dit blog wordt kort de essentie van een voorbereidingsbesluit uitgelegd.

Voorbereidingsbesluit
De gemeenteraad verklaart met het nemen van een voorbereidingsbesluit dat voor dat gebied een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid. Dit is geregeld in artikel 3.7 van de Wet ruimtelijke ordening. Besluiten over bouwaanvragen (aanvragen Omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen) moeten worden aangehouden tot er een nieuw bestemmingsplan is. Een voorbereidingsbesluit vervalt, indien de procedure voor het bestemmingsplan niet binnen een jaar is gestart. Dit starten gebeurt door het ter inzage leggen van een ontwerp bestemmingsplan.

Gevolgen verlopen voorbereidingsbesluit
Als dat niet gebeurt, moet over de bouwaanvraag besloten worden. Het nemen van een nieuw voorbereidingsbesluit leidt niet tot verlenging van de aanhoudingsplicht voor lopende bouwaanvragen.

Recente jurisprudentie
Op 22 december 2011 heeft de Rechtbank in Amsterdam deze lijn nogmaals bevestigd. De uitspraak is gepubliceerd op 20 januari 2012. 

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer