Gemeenteraadsverkiezingen. Op 19 maart 2014 vinden er weer verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Deze verkiezingen zijn van invloed op jouw ruimtelijk project. De invloed kan positief zijn, maar ook negatief. In dit artikel belicht ik drie redenen waarom de gemeenteraadsverkiezingen van invloed zijn op jouw project.

1. De wethouder heeft scoringsdrift

Vlak voor de verkiezingen willen veel wethouders, en gemeenteraadsleden, nog 'scoren'. Daarmee bedoel ik dat ze nog snel wat dingen willen realiseren voordat er verkiezingen zijn. Ze kunnen dan tijdens de verkiezingen zeggen dat ze er voor gezorgd hebben dat een ruimtelijk project tot stand kwam. Dat scoren hoeft niet noodzakelijk te bestaan uit het realiseren van een bouwwerk. Ook het tekenen van contracten kan een manier zijn waarmee de wethouder positief in het nieuws komt omdat hij er voor zorgt dat een ruimtelijke initiatief wordt gerealiseerd. Het kan tot vlak vóór de verkiezingen gebeuren dat de wethouder nog een keer positief in de krant wil. Daarmee kan verkiezingstijd een hele geschikte tijd zijn om een fase bij je ruimtelijk project af te ronden en te starten met een nieuwe fase.

Stemhokje2. De wethouder wil risico's vermijden

Het kan ook voorkomen, dat een wethouder juist risico's wil vermijden vlak voor verkiezingen. De wethouder, of eigenlijk zijn politieke partij, staat op winst in de peilingen. De wethouder wil niet het risico lopen om die voorsprong kwijt te raken door het maken van fouten of het nemen van beslissingen waar niet iedereen het mee eens is. In dat geval zullen verkiezingen er voor zorgen dat het ruimtelijk project (tijdelijk) stil ligt, in ieder geval voor wat betreft de medewerking van de gemeente. Vrij snel na de verkiezingen kan het project weer worden opgepakt. Er is dan weer een nieuw college, al dan niet met dezelfde wethouder.

3. De wethouder heeft andere prioriteiten

Behalve de hiervoor genoemde inhoudelijke overwegingen, heeft een wethouder vlak voor verkiezingen minder tijd. Hij moet niet alleen de taken van de wethouder uit blijven voeren. Dit gebeurt overigens vaak part-time. Hij moet ook campagne voeren en er voor zorgen dat zijn partij bij de verkiezingen veel stemmen krijgt. De focus van de wethouder is vlak voor de verkiezingen vooral op de verkiezingen en het resultaat ervan gericht. Projecten die niet bijdragen aan een betere verkiezingsuitslag hebben op dat moment minder prioriteit voor hem.

Hebben verkiezingen ook invloed op jouw project (gehad)?

Behalve de hier genoemde redenen zijn er nog meer redenen en oorzaken waarom verkiezingen invloed hebben op jouw ruimtelijk project. In mijn in maart 2014 te verschijnen tweede boek heb ik een heel hoofdstuk gewijd aan verkiezingen en hun invloed op de realisatie van een ruimtelijk project.

Ik wil jou laten profiteren van mijn kennis over gemeenten en samenwerking met gemeente bij ruimtelijke ontwikkelingen en bouwprojecten. Daarom heb ik een leuke actie voor je.

Vertel me in het commentaarveld hieronder jouw (positieve of negatieve) ervaringen met de invloed van verkiezingen op een ruimtelijke ontwikkeling of een bouwproject. Als je hieronder een reactie plaatst, maak je kans op een gratis ticket voor de officiële boekpresentatie. Onder elke 10 mensen die reageren, wordt 1 ticket verloot.

social facebooksocial twitter
 

Verbeter de samenwerking met de gemeente

Het nieuwste boek van Roland Scholten


De Gemeente, Uw Partner In het Bouwproces

 

is onlangs verschenen. Wil jij sneller en makkelijker toestemming om te bouwen? Dit boek leert je hoe je dat in 5 stappen lukt.

 

Bestellen?

klik op onderstaande afbeelding van het boek.

3D omslag PBK2Render 

 

 

Praktische informatie over vergunningen in uw mailbox? Meld u aan!
Uw naam: *

Wat is uw naam?
Uw e-mail adres: *

Wat is uw e-mail adres?
Ik ontvang de mail graag in:

Ongeldige invoer